Édes-mustáros grillezett sonka

A mai receptünk a neve alapján is egyértelmű, miért kapcsolódik a húsvéthoz: édes-mustáros grillezett sonka. Hiszen Magyarországon egyértelmű: ha húsvét, akkor sonka!
De miért?
A hagyományos paraszti családoknál a téli disznóöléseknél készült a sonka, amelyet gyakran a kora tavaszi böjt időszakában füstöltek vagy érleltek. Mivel a böjt alatt a sonka fogyasztása nem volt megengedett, így a legelső alkalom, amikor az asztalra kerülhetett, Húsvétkor volt. Valószínűleg ez adja meg a húsvéti sonka különleges jelentőségét és kiemelt helyét a hagyományos ünnepi ételek között.
A grillen készített húst az égetett aroma és a füstös íz teszi különösen ellenállhatatlanná. Ezzel a módszerrel a sonka nemcsak szaftosabb lesz, hanem egyedi grillnyomokat is kap, így minden falat valóban különleges élményt nyújt! Próbáld ki az édes-mustáros-barbecue fűszeres sonkát, szerintünk feldobod majd vele az ünnepi menüt.
Javasoljuk, hogy a tökéletes eredményért Weber grillel dolgozzon és használjon Weber maghőmérőt!
Hozzávalók:
- 1,5 kg előfőzött sonka (pl. sonkacsonttal)
- 1/2 csésze dijoni mustár
- 1/2 csésze méz
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál almaecet
Elkészítés:
- Előkészítés: Melegítsd elő a Weber grillt közepes hőfokra (155-170 °C). Használhatsz közvetett grillezést, ha a grillnek ez a funkciója van.
- Fűszerezés: Készítsd el a fűszerkeveréket a mustár, méz, barna cukor, füstölt paprika, bors, só és almaecet összekeverésével. Keverd jól össze, hogy homogén páclét kapj.
- Sonka előkészítése: A sonkát helyezd egy tálcára, és késsel vágj be keresztben a bőrébe, hogy keresztszeleteket kapj. Ez segít a fűszereknek jobban felszívódni a húsba, és a grillezés során gyönyörű grillnyomokat ad.
- Grillezés: Kend meg a sonkát a fűszeres mustáros keverékkel, majd helyezd a grillre. Grillezd 1,5-2 órán át, időnként kend be még a keverékkel.
- Maghőmérő használata: A grill közben használd a maghőmérőt a sonka hőmérsékletének ellenőrzéséhez. A belső hőmérsékletnek 70-75 °C között kell lennie a tökéletesen átsült és ízletes végeredményhez. A maghőmérőt a sonka legvastagabb részébe helyezd el, lehetőleg érdemes elkerülni a csontokat, mivel azok torzíthatják az olvasást.
- Pihentetés és tálalás: Amikor a sonka elérte a kívánt belső hőmérsékletet, vedd le a grillről, és hagyd pihenni 10 percig. Ezután szeleteld fel, és tálald friss, ropogós kenyérrel, zöldségekkel vagy egy ínycsiklandó tavaszi salátával.