Weber brikett: a legjobb választás kinti grillezéshez

A grillezés szerelmesei bizonyára évek óta keresik azokat a tüzelőket, amelyek hosszan égnek, nem füstölnek, ezáltal tökéletes alapot adnak a sütögetéshez. Nos, nem kell tovább próbálkozni a különféle faszenekkel, hiszen a Weber brikett megfelelő lesz!
Ez a fontos kellék webáruházunkban 3, 4 és 8 kg-os kiszerelésben is kapható, ráadásul visszazárható tasakban. Cikkünkben bemutatjuk a használatának módját, és a legfőbb előnyeit.
Mi az a Weber brikett?
Ezt a fajta brikettet a grillsütőket is gyártó vállalat fejlesztette ki, kimondottan a Weber faszenes gömbgrillekhez. Tudvalevő, hogy ez az a grilltípus, amely a legkedveltebb mind közül, ezzel lehet elérni azt, hogy igazán autentikus ízeket állítsunk elő egy kinti sütögetés során.
Ám a grillezés igazi művészet: nem mindegy, mivel gyújtunk be, milyen tüzelőanyagot használunk, és az milyen hőfokon, meddig fog égni. A faszén hamar felmelegszik ugyan, de ugyanilyen gyorsan ki is hűl, így csak gyors sütéshez való. Folyamatosan pótolni kell, ha hosszabb ideig készítenénk a húsokat, ezért nem túl gazdaságos.
A Weber grillekhez kifejlesztett tüzelőanyagok ezt a problémát hidalják át: itt csakis minőségi, ellenőrzött termékek találhatók, mindenki az igényei szerint válogathat. Vannak faszenek is, de aprítékok és füstölőfák is elérhetők.
A legnépszerűbb anyagok a brikettek – ezek elszenesedett fából készülnek, természetbarát módon. Hatékonyak és gazdaságosak, köszönhetően a nagy párnaformájuknak: ezáltal kevesebb parázsra lesz szükség a grillezéskor.
Hogyan kell használni a Weber brikettet?
A brikettek felhasználásának módjához a gyártó tippeket is ad. Mindenképpen érdemes beszerezni még kiegészítőket a grillkészülékek mellé, amelyekkel a begyújtás folyamata gördülékenyen zajlik.
Bár van 8, 4 és 3 kg-os Weber brikett is a kínálatunkban, célszerű először az általunk összeállított csomagot megrendelni: ez egy 2 kg-os brikettből és egy Weber RapidFire begyújtókéményből áll. Sőt, javasoljuk, hogy a következő termékek is kerüljenek a kosárba:
- Weber természetes begyújtókocka, 48 db-os
- Weber faszén toló-rendező
- Weber faszéntartó kosár, 2 db, 57 cm-es gömbgrillhez
A begyújtás műveletét a következőképpen kell végrehajtani:
1. Tegyük a begyújtókéménybe a Weber brikettet – egy 57 cm-es gömbgrill esetében 2 kg-ra lesz szükség.
2. Gyújtsuk meg a tüzelőt a begyújtókockák segítségével: ezeket a rostélyra kell rakni, és erre kell felhelyezni a brikettel teli kéményt.
3. Körülbelül 20 perc elteltével a brikett kellően felmelegszik, ezt jelzik a kémény tetején felcsapó lángok. Ezt követően a két faszéntartó kosárba egyenletesen el kell oszlatni a tüzelőanyagot, óvatosan.
4. Megkezdődhet a grillezés! Az izzó anyag kellő hőt fog biztosítani a sütőrácsra helyezett húsok, zöldségek, tengeri herkentyűk és más finomságok grillezéséhez, BBQ-hoz is ideális. Akár 3 órán át fog hőt adni – érdemes az üst és a lecsukott fedő szellőzőnyílásait nyitva hagyni e célból.
A grillezés végeztével meg kell várni, hogy a brikett teljesen kihűljön. Ennek érdekében zárjuk le a szellőzőnyílásokat! Tisztítsuk meg a keletkezett hamutól a Weber grillt, hogy a következő sütögetés gond nélkül induljon majd.
Weber brikett vagy faszén? Melyiket mikor használjuk?
A brikett nagy előnye, hogy lassabban ég, tovább tartja a hőfokot, és egyenletes hőmérsékletet biztosít. Bár tovább tart így a begyújtás – a Weber brikettek esetében ez csupán 20 perc! Előnyük még a környezetbarát kivitel, ami a visszazárható tasakokra is igaz: ezek újrahasznosított anyagokból készültek.
De a többi tüzelőanyagot is érdemes beszerezni a kínálatunkból, mert más-más lesz a jó a különféle ételekhez, sültekhez.