Tökéletes steak a Weber professzionális eszközeivel

Akár a húsételek királyának is nevezhetnénk a marha steaket, ami sokak kedvence és a világ számos részén készítik. Bár gyakran gondolunk rá amerikai ételként, a ma ismert steak – talán meglepő módon – az olaszországi Firenzéből származik. Szent Lőrinc ünnepét augusztus 10-én tartják, és Firenzében ilyenkor, nagy máglya felett sütnek húsokat, többek között a bistecca alla fiorentina (firenzei steak) ételt is.
A steak Olaszországon kívül népszerűvé válásához elvileg angol lovagok járultak hozzá, akik a 15. században maguk is részt vettek ezen az ünnepen. Amerikában az 1800-as évek népesedési fellendülése és a partokról beljebb költöző emberek miatt fellendülő mezőgazdaság hozta meg a marhahús népszerűsödését, korábban főként a spanyol irányítású területek sajátja volt.
Előkészítési idő: 5 perc
Grillezési idő: 5 perc
Amire szükségünk lesz: Sear Zone rács és egy Weber Connect Smart Grilling Hub hőmérő
Tippek a tálaláshoz: Ha tökéletesen szeretnéd tálalni az elkészített húst, válaszd a Weber vágódeszkáit, Deluxe szeletelő kés szettjét, valamint hőtartó tálalótálát.
Hozzávalók:
Minőségi marha steak (4-5 cm vastagságú)
Só és bors
ELKÉSZÍTÉS:
-
Készítsük elő a grillt magas, közvetlen hővel való sütésre (320 °C). Ehhez állítsuk mind a négy égőt a maximumra. Csatlakozzunk a Weber Connect Smart Grilling Hub hőmérőhöz, és párosítsuk a telefonunkkal.
-
Tegyük a steaket az öntöttvas Sear Zone rácsra, zárjuk le a fedelet, és grillezzük két és fél percig.
-
Kapcsoljuk ki a bal oldali égőt, és készítsük elő a grillt a közvetett grillezésre. Fordítsuk meg a steaket, és grillezzük további 2 percig közvetlen hő felett, zárt fedéllel.
-
Kapcsoljuk ki a középső és a Sear Zone égőt is. Tegyük a steaket a grill bal oldalára, közvetett hőre. Szúrjunk egy Weber Connect hústűt a steak közepéig oldalról.
-
Állítsuk a Weber Connect hőmérsékletét 54 °C-ra, hogy egy medium rare steaket kaphassunk. A Weber Connect grillasszisztens jelezni fog, amikor a maghőmérséklet eléri a beállított értéket.
-
Vegyük le a steaket a rácsról, és hagyjuk állni 2-3 percig. Szeleteljük fel a húst, majd sózzuk, borsozzuk.
Tipp: A hűtőben való tároláshoz fedjük le a steaket Weber hentespapírral. Grillezés előtt legalább 20 perccel vegyük ki a hűtőből.