Ragacsos BBQ Oldalas

Mi is az a barbecue (BBQ), és miben különbözik a grillezéstől? Ha nagyon egyszerűen szeretnénk a választ megfogalmazni: míg a barbecue alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó sütést-füstölést jelent, addig a grillezés a magasabb hőmérsékleten, rövidebb idő alatt készülő ételekről szól. Ez az ízletes recept nagyjából 6 órán át készül, amiben van egy javasolt 2 órás időszak, mikor csupán füstöljük a húst, azaz egész biztos, hogy komoly türelemre van szükség a megvalósításhoz, de húsimádóknak mindenképpen megéri! A komplex elkészítési folyamat és az extra ízélmény miatt mi faszenes Weber Mastertouch grillen ajánljuk elkészíteni.
Ragacsos BBQ Oldalas
Hozzávalók:
- 2 darab húsos oldalas – Ebben a receptben sertésoldalast használtunk, amelyet előzetesen megtisztítottunk.
- Juharszirup – Kötőanyagként szolgál a fűszerkeverékhez, és szép sötét színt ad a karamellizálódás során.
- 300 g vaj
Fűszerkeverék:
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 4 teáskanál fokhagymapor
- 4 teáskanál hagymapor
- 2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál őrölt oregánó
Szósz:
- 300 g BBQ szósz (ízlés szerint választható)
- 50 g vaj
- 3 evőkanál fűszerkeverék
Elkészítés:
Egy tálban keverje össze a fűszerkeverék hozzávalóit. Távolítsa el az oldalas hártyáját, majd kenje be juharsziruppal, hogy a fűszerek jobban tapadjanak. Alaposan dörzsölje be a fűszerkeverékkel, de hagyjon meg belőle egy keveset a későbbi BBQ szószhoz.
A szósz elkészítéséhez melegítse össze a hozzávalókat alacsony lángon, majd tegye félre későbbre.
Készítse elő a grillt indirekt füstöléshez. Mi egy Mastertouch grillt használtunk, faszén hőszabályzóval, 120°C-on.
Az oldalas mérete miatt a 2-2-2 módszert alkalmaztuk: 2 óra füstölés, 2 óra sütés juharsziruppal és vajjal fóliában, majd 2 óra sütés, közben 30 percenként kenegetve a BBQ szósszal.
Amikor az oldalas elkészült, szeletelje fel, és tálalja kedvenc köreteivel és friss zöldfűszerekkel díszítve.