Menü

Pulled pork: A lassan grillezett szenvedély

Pulled pork: A lassan grillezett szenvedély

A pulled pork, vagyis a tépett disznóhús, nem csak egy fogás, hanem egy igazi gasztronómiai utazás, amely az amerikai barbecue kultúrából indult hódító útjára. Az eredete a dél-amerikai gyarmati időkre nyúlik vissza, amikor a spanyol telepesek megismerkedtek a helyi bennszülöttek lassú, parázson történő húsfőzési módszerével.

Ez a technika lehetővé tette a hús természetes ízeinek és nedvességének megőrzését, így lett a pulled pork, különösen a grillezett változata, a dél-amerikai konyha egyik legikonikusabb étele. A lassú sütés során a sertéshús szinte magától omlik szét, és a füstös ízekkel együtt igazi ízorgiát nyújt minden falatban. Ma már a világ számos táján népszerű az étel, és a különböző régiók egyedi grillezési technikákkal és fűszerezéssel teszik még különlegesebbé.

Mennyiség: 12 adag
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 3-4 óra

Mire lesz szükségünk: Weber grillhőmérő

Hozzávalók
1,8-2,2 kg sertéslapocka (Boston butt)
12-15 hamburger-buci
A rubhoz:
1 ek fűszerpaprika
1 ek nádcukor
1½ tk chilipor
1½ tk őrölt római kömény
1 tk durva szemcsés bors
1 tk tengeri só
½ tk őrölt cayenne bors
A szószhoz:
385 ml almaecet
2 ek kristálycukor
1 tk csípős szósz (saját választás alapján)
½ tk őrölt chilipaprika pehely
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors

Az elkészítés módja:

  1. Keverjük össze a rub alapanyagait egy tálban, majd jól kenjük be vele a húst. Grillezés előtt hagyjuk a húst szobahőmérsékleten állni 30 percig.
  2. Készítsük elő a grillt közepes, közvetett hővel való sütésre (170-230 °C).
  3. Egy grillkefével tisztítsuk le a rácsot. A húst a zsíros oldalával felfelé helyezzük a rácsra, és zárt fedél alatt grillezzük, amíg a maghőmérséklet eléri a 90 °C-ot (ez kb. 3-4 óra). A húsnak annyira puhának kell lennie, hogy könnyedén széttéphető legyen.
  4. Vegyük le a húst a grillről, lazán takarjuk le egy fóliával, és hagyjuk állni 20 percig. Eközben elkészíthetjük a szószunkat.
  5. Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a szósz alapanyagait, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. Vegyük le a hőt alacsonyra, és hagyjuk 10 percig főni.
  6. A húst szeleteljük, vágjuk vagy tépjük szét az ujjainkkal vagy két villával. Távolítsuk el a nagyobb zsírdarabokat. Tegyünk egy kevés szószt a húshoz és jól keverjük össze egy tálban. Közepes hőfokon pirítsuk meg a zsemlék belsejét a grillen (kb. 30 másodperc). A pulled porkot zsemlében, a megmaradt szósszal tálaljuk.

Kellemes grillezést és jó étvágyat kívánunk!