Menü

Ötfűszeres kacsasült

Ötfűszeres kacsasült

Ha nyárs és kerti sütögetés, akkor szalonna?! Ugyan! A klasszikus tábortűzhöz kapcsolva talán igen, de ha egy más dimenzióba szeretnénk emelni az élményt, akkor azért ennél kifinomultabb megoldásokat is találhatunk. Ilyen lehet például a nyárson – és nem tábortűz felett, hanem grillen – sült ötfűszeres kacsa.

A névből már lehet rá következtetni, távolkeleti, egészen konkrétan kínai ízvilágú ételről van szó, melyet az ötfűszer-keverék biztosít.

Mi is található ebben?

Az öt karakteres összetevő közül párat édes forró italok, sütemények fűszerezéséhez a magyar konyhában is használunk, de húsok ízesítéséhez jellemzően nem. Külön-külön is különleges ízélményt tudnak biztosítani, hát még így együtt!

A keverékben található 5 fűszer:

  • Csillagánizs
  • Édesköménymag
  • Szegfűszeg
  • Szecsuáni bors
  • Fahéj

Ha ismeri és szereti ezt az ízvilágot, akkor azért, ha pedig még nem, akkor a próba kedvéért mindenképpen ajánljuk ezt az egész biztosan nem hétköznapi receptet!

A könnyebb elkészítéshez javasoljuk a Weber rotisserie motoros forgatónyárs használatát. 

Recept:

Ötfűszeres Kacsasült

Hozzávalók:

  • 2 kg egész kacsa
  • 200 g hoisin szósz
  • 2 evőkanál szezámolaj

Fűszerkeverék:

  • 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál fekete bors

Elkészítés:

1. Villával óvatosan szurkáljuk meg a kacsát, ügyelve arra, hogy a húsba ne hatoljunk mélyen. Ez segít a zsír kiolvadásában.

2. Dörzsöljük be a kacsát a szezámolajjal, hogy a fűszerek jobban megtapadjanak.

3. Keverjük össze a fűszerkeverék hozzávalóit, majd alaposan dörzsöljük be vele a kacsát.

4. Óvatosan húzzuk fel a kacsát a grillnyársra, ügyelve arra, hogy a rögzítővillák szorosan tartják.

5. Melegítsük elő a grillt 170-200°C-ra indirekt sütési módra.

6. Süssük a kacsát lezárt fedő alatt körülbelül 2 órán át.

7. Az utolsó 15 percben 5 percenként kenjük be hoisin szósszal.

8. Sütés után pihentessük 10 percig, majd tépkedjük szálaira, és tálaljuk salátával, rizzsel vagy kínai palacsintával.

Sütési adatok:

- Előkészítési idő: 15 perc

- Sütési idő: 2 óra 15 perc

- Teljes idő: 2 óra 30 perc

- Grillezési hőmérséklet: 170-200°C

- Maghőmérséklet: 78-88°C

- Készségi szint: Könnyű