Ötfűszeres kacsasült

Ha nyárs és kerti sütögetés, akkor szalonna?! Ugyan! A klasszikus tábortűzhöz kapcsolva talán igen, de ha egy más dimenzióba szeretnénk emelni az élményt, akkor azért ennél kifinomultabb megoldásokat is találhatunk. Ilyen lehet például a nyárson – és nem tábortűz felett, hanem grillen – sült ötfűszeres kacsa.
A névből már lehet rá következtetni, távolkeleti, egészen konkrétan kínai ízvilágú ételről van szó, melyet az ötfűszer-keverék biztosít.
Mi is található ebben?
Az öt karakteres összetevő közül párat édes forró italok, sütemények fűszerezéséhez a magyar konyhában is használunk, de húsok ízesítéséhez jellemzően nem. Külön-külön is különleges ízélményt tudnak biztosítani, hát még így együtt!
A keverékben található 5 fűszer:
- Csillagánizs
- Édesköménymag
- Szegfűszeg
- Szecsuáni bors
- Fahéj
Ha ismeri és szereti ezt az ízvilágot, akkor azért, ha pedig még nem, akkor a próba kedvéért mindenképpen ajánljuk ezt az egész biztosan nem hétköznapi receptet!
A könnyebb elkészítéshez javasoljuk a Weber rotisserie motoros forgatónyárs használatát.
Recept:
Ötfűszeres Kacsasült
Hozzávalók:
- 2 kg egész kacsa
- 200 g hoisin szósz
- 2 evőkanál szezámolaj
Fűszerkeverék:
- 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 2 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
1. Villával óvatosan szurkáljuk meg a kacsát, ügyelve arra, hogy a húsba ne hatoljunk mélyen. Ez segít a zsír kiolvadásában.
2. Dörzsöljük be a kacsát a szezámolajjal, hogy a fűszerek jobban megtapadjanak.
3. Keverjük össze a fűszerkeverék hozzávalóit, majd alaposan dörzsöljük be vele a kacsát.
4. Óvatosan húzzuk fel a kacsát a grillnyársra, ügyelve arra, hogy a rögzítővillák szorosan tartják.
5. Melegítsük elő a grillt 170-200°C-ra indirekt sütési módra.
6. Süssük a kacsát lezárt fedő alatt körülbelül 2 órán át.
7. Az utolsó 15 percben 5 percenként kenjük be hoisin szósszal.
8. Sütés után pihentessük 10 percig, majd tépkedjük szálaira, és tálaljuk salátával, rizzsel vagy kínai palacsintával.
Sütési adatok:
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: 2 óra 15 perc
- Teljes idő: 2 óra 30 perc
- Grillezési hőmérséklet: 170-200°C
- Maghőmérséklet: 78-88°C
- Készségi szint: Könnyű