Olasz lepénykenyér (Focaccia)

A focaccia igazán jellegzetes olasz étel, ahogy sok itáliai eredetű társára is igaz: a maga egyszerűségében nagyszerű. Bár eredete bizonytalan, az biztos, hogy már az etruszk időkben is készítettek hozzá nagyon hasonló lepénykenyeret, az 1500-as évekből pedig genovai feljegyzések is vannak már hagymával és szardellával ízesített változatáról. Elkészítése valóban nem túl bonyolult, ám ízesítését tekintve a lehetőségek száma szinte végtelen: az egyszerűen fűszeres megoldásoktól a gazdagabb, húsos változatokon át egészen az édes formákig számos recept érhető el hozzá.
Mi most egy egyszerű, fűszeres receptet hoztunk hozzá, de bátorítunk mindenkit az egyéni megoldásokra!
Olasz lepénykenyér (Focaccia)
Mennyiség: 6 adag
Előkészítési idő: 1 óra 30 perc
Sütési idő: 25 perc
Mire lesz szükségünk: Weber szárnyas sütő
Hozzávalók:
- 800 g 00 típusú pizzaliszt
- 250 g durumliszt
- 30 g friss élesztő (vagy 10 g szárított élesztő)
- 20 g cukor
- Tengeri só
- 600 ml víz
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 ág friss rozmaring
- Olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
1. Egy tálban keverjük össze az élesztőt, a sót és a vizet. Adjuk hozzá a durumlisztet, és keverjük addig, amíg a tésztának puha állaga nem lesz.
2. Adjuk hozzá a pizzalisztet, és keverjük tovább még egy pár percig (a tésztának elég nedvesnek kell lennie).
3. Vegyük ki a folyadéktartót a szárnyas sütőből, és béleljük ki az edényt sütőpapírral. A tésztát egyenletesen nyújtsuk ki, és oszlassuk el a szárnyas sütőben, szurkáljuk bele a kakukkfű és a rozmaring ágacskákat, majd az ujjainkkal jól tapogassuk meg.
4. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni 1 órán át.
5. Készítsük elő a grillt magas, közvetett hőn való sütéshez.
6. Csöpögtessünk a tésztára olívaolajat, szórjuk meg a tengeri sóval és nagyjából 25 percig süssük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Tipp: Tehetünk aszalt paradicsomot és olívaolajat a tésztába is a változatosság kedvéért, de akár szardellát, vagy egész más fűszerezéssel, akár édes varjációkkal is próbálkozhatunk.
A focaccia ehető előételként, főételként, köretként vagy akár desszertként is, a hozzávalóktól függően.