Menü

Medvehagymás tejben pácolt grillezett csirkemell

Medvehagymás tejben pácolt grillezett csirkemell

Sokunk számára az igazán hagyományos grillparti úgy kezdődik, hogy előkerülnek a különböző dobozok, telis tele ízletes pácban álló húsokkal, és szép sorjában megsütjük őket. Ezek sütése általában csupán kis odafigyelést igényel, a varázslat nagyja nem ott történik - hanem az edényben, a sütést megelőző néhány órában. A különböző pácok száma végtelen, újak megalkotásához is csak a képzeletünk szabhat határt.

Most egy ilyen páchoz, esetünkben pácolt csirkéhez hozunk ötletet - ami persze igény és ötlet szerint szabadon módosítható. Egy összetevő azonban kiemelt szerepet játszik benne, és emiatt mondhatjuk, hogy receptünk igazán szezonális: ez pedig a medvehagyma. A medvehagyma egy vadon termő növény, amely a tavaszi hónapokban különleges ízével és zamatos illatával hódít - sokan gyűjtése céljából indulnak április - májusban túrázni. Főként erdős területeken található, jellegzetes fehér virágait tavasszal bontja ki, míg levelei a fokhagymához hasonlítanak. Kiválóan felhasználható salátákban, szószokban vagy pácokban, ez utóbbit szeretnénk ezzel a recepttel is bizonyítani!

Hogy az igazán klasszikus, családi grillezés élményét biztosíthassuk, mi Weber gömbgrillen készítenénk el, de természetesen bármely más készülék is alkalmas rá. Jó sütögetést kívánunk!


Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 250 ml tej
  • 100 g friss medvehagyma, apróra vágva
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1 teáskanál citromlé (opcionális)
  • Fűszerek: oregánó, kakukkfű (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Páclé készítése: Egy tálban keverjük össze a tejet, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott medvehagymát, a sót, a borsot és a citromlevet.
  2. Csirke pácolása: A csirkemellfiléket helyezzük a páclébe, és hagyjuk pácolódni a hűtőben legalább 1-2 órán át, de akár egy éjszakára is.
  3. Grill előkészítése: Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  4. Grillezés: A pácolt csirkemelleket vegyük ki a tejből, és helyezzük a grillre. Süssük őket 6-7 percig mindkét oldalon, amíg szép aranybarna és átsült lesz (a belső hőmérséklet elérje a 75 °C-ot).
  5. Tálalás: Szeleteljük fel a csirkét, és tálald friss salátával, körettel vagy grillezett zöldségekkel.