Marokkói fűszeres sült csirke

Ha igazán egyszerű, de ugyanakkor elképesztően változatos módokon elkészíthető ételt kellene megneveznünk, biztos köztük lenne a sült csirke. Olyan egyszerűen hangzik, ám mégis annyi módon készíthető: egyben vagy darabban, millió féle fűszerezéssel, magában vagy zöldségekkel egyben sütve. Ahány nemzet, annyi féle “igazi” recept, annyi elkészítési mód – most egy marokkói változatot hoztunk!
Mi adja ennek a marokkói jellegét? Természetesen a fűszerek! A citrusosan fűszeres ízvilág, a kardamom, kurkuma és gyömbér csodás egyvelege! És mennyire nehéz elkészíteni? Épp, mint bármi más sült csirkét! Ha az idő engedi, elő a grillel, ha morcosabb az időjárás, kapjuk elő a Weber grillserpenyőnket, és már indulhat is a sütögetés!Nem érdemes csüggedni akkor sem, ha a négy fal közé kényszerülünk; elképesztő illatorgia kárpótol majd minket!
Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 1 óra
Mire lesz szükségünk: Rotisserie (grillnek megfelelő), rossz idő esetén egy grillserpenyő, húskötöző zsineg és alu-csepegtető tálca (opcionális), ha van, maghőmérő.
Hozzávalók
- 1 egész csirke (kb. 2 kg)
- 1 citrom, negyedelve
- 4 nagy ág menta
A páchoz:
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1½ tk fahéj
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk só
- ¾ tk őrölt kardamom
- ½ tk őrölt kömény
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- ¼ tk szerecsendió
- ¼ tk őrölt szegfűbors
ELKÉSZÍTÉS
1. Egy tálban keverjük össze a pác alapanyagait.
2. Tegyünk egy kanál pácot a csirke hasüregébe, majd helyezzük bele a citromot és a mentát.
3. Óvatosan válasszuk el a bőrt a hústól a melleknél és comboknál. A legjobb, ha az ujjbegyeinket használva a csirke nyakánál kezdünk. Pácoljuk be a bőr alatt lévő húst, majd kenjük be a csirke külsejét a maradék páccal.
4. Kötözzük be a csirkét a zsineggel.
5. Készítsük elő a grillt közvetlen hővel való sütésre (230-260 °C).
6. Húzzuk fel a csirkét a forgatónyárs közepére, tegyük fel a grillre, és kapcsoljuk be a motort. Zárt fedél alatt, közvetlen hőn grillezzük a csirkét 1-1,5 óráig, amíg a maghőmérséklet eléri a 74-75 °C-ot (a comb legvastagabb részénél, nem a csontnál).
7. Ha megsült a csirke, kapcsoljuk ki a motort, és vegyük le a forgatónyársat a grillről, vigyázva, hogy grillkesztyűt viseljünk. Helyezzük a csirkét függőlegesen egy alumínium tálca fölé, hogy a csirke hasüregében felgyűlt folyadék kifolyhasson. Csúsztassuk le a csirkét a nyársról egy vágódeszkára, és hagyjuk 10 percig állni, mielőtt felvágnánk.
Tipp: Grillezés közben elhelyezhetünk egy alu csepegtető tálcát a csirke alá. Ez egyrészt felfogja a lecsöpögő szaftot, másrészt időt spórolhatunk a grill takarításával sütés után.