Menü

Marokkói fűszeres sült csirke

Marokkói fűszeres sült csirke

Ha igazán egyszerű, de ugyanakkor elképesztően változatos módokon elkészíthető ételt kellene megneveznünk, biztos köztük lenne a sült csirke. Olyan egyszerűen hangzik, ám mégis annyi módon készíthető: egyben vagy darabban, millió féle fűszerezéssel, magában vagy zöldségekkel egyben sütve. Ahány nemzet, annyi féle “igazi” recept, annyi elkészítési mód – most egy marokkói változatot hoztunk!

Mi adja ennek a marokkói jellegét? Természetesen a  fűszerek! A citrusosan fűszeres ízvilág, a kardamom, kurkuma és gyömbér csodás egyvelege! És mennyire nehéz elkészíteni? Épp, mint bármi más sült csirkét! Ha az idő engedi, elő a grillel, ha morcosabb az időjárás, kapjuk elő a Weber grillserpenyőnket, és már indulhat is a sütögetés!Nem érdemes csüggedni akkor sem, ha a négy fal közé kényszerülünk; elképesztő illatorgia kárpótol majd minket!

Mennyiség: 4 adag

Előkészítési idő: 25 perc

Sütési idő: 1 óra

Mire lesz szükségünk: Rotisserie (grillnek megfelelő), rossz idő esetén egy grillserpenyő, húskötöző zsineg és alu-csepegtető tálca (opcionális), ha van, maghőmérő.

Hozzávalók

  • 1 egész csirke (kb. 2 kg)
  • 1 citrom, negyedelve
  • 4 nagy ág menta

A páchoz:

  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1½ tk fahéj
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk só
  • ¾ tk őrölt kardamom
  • ½ tk őrölt kömény
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • ¼ tk szerecsendió
  • ¼ tk őrölt szegfűbors

ELKÉSZÍTÉS

1.   Egy tálban keverjük össze a pác alapanyagait.

2.   Tegyünk egy kanál pácot a csirke hasüregébe, majd helyezzük bele a citromot és a mentát.

3.   Óvatosan válasszuk el a bőrt a hústól a melleknél és comboknál. A legjobb, ha az ujjbegyeinket használva a csirke nyakánál kezdünk. Pácoljuk be a bőr alatt lévő húst, majd kenjük be a csirke külsejét a maradék páccal.

4.   Kötözzük be a csirkét a zsineggel.

5.   Készítsük elő a grillt közvetlen hővel való sütésre (230-260 °C).

6.   Húzzuk fel a csirkét a forgatónyárs közepére, tegyük fel a grillre, és kapcsoljuk be a motort. Zárt fedél alatt, közvetlen hőn grillezzük a csirkét 1-1,5 óráig, amíg a maghőmérséklet eléri a 74-75 °C-ot (a comb legvastagabb részénél, nem a csontnál).

7.   Ha megsült a csirke, kapcsoljuk ki a motort, és vegyük le a forgatónyársat a grillről, vigyázva, hogy grillkesztyűt viseljünk. Helyezzük a csirkét függőlegesen egy alumínium tálca fölé, hogy a csirke hasüregében felgyűlt folyadék kifolyhasson. Csúsztassuk le a csirkét a nyársról egy vágódeszkára, és hagyjuk 10 percig állni, mielőtt felvágnánk.

Tipp: Grillezés közben elhelyezhetünk egy alu csepegtető tálcát a csirke alá. Ez egyrészt felfogja a lecsöpögő szaftot, másrészt időt spórolhatunk a grill takarításával sütés után.