Francia palacsinta (crêpes)

Egy lassú, nem sietős szombat reggel egy igazi finomsággal, amit közösen készít el kedvesével, vagy családjával, vagy akár meglepetésképp ágyba is tudja vinni, vagy kapni. Nem hangzik rosszul, igaz? Olyan recepttel készültünk, ami bármely fenti célra megfelelhet, de sajnos egy biztos, a diétáját nem fogja támogatni...
Édesszájúak figyelem: ezúttal egy francia palacsinta receptet hoztunk! Ez egy igazán könnyed, vékony és igazán illatos tészta, csodás reggeli, de akár desszert is lehet belőle! Az igazi grillrajongók faszenes grill felett is elkészíthetik Weber Plancha-n, de a nyugodtabb megoldások kedvelői persze a konyhában serpenyőn is - erre a célra is van kiváló Weber öntöttvas serpenyő a kínálatunkban.
Francia palacsinta (crêpes)
Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 30 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- Egy csipetnyi só
- ½ tk őrölt kardamom
- Egy citrom héjának a fele
- 3 tojás
- 300 ml teljes tej
- 50 ml sör (szódára kicserélhető)
- Vaj a sütéshez
A palacsintaszószhoz:
- 80 g cukor
- 30 g vaj
- 200 ml gyengébb kávé (frissen főzött)
- 40 g barnacukor
- 1 db vaníliarúd
- 100 g szeder
- 50 g áfonya
A tálaláshoz:
- 50 g enyhén pirított, apróra vágott mogyoró
- Vaníliafagylalt
ELKÉSZÍTÉS
1. Vágjuk félbe a vaníliarudat és szedjük ki a magokat. A rudat tegyük félre későbbre.
2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, vaníliamagokat, sót, kardamomot és citromhéjat. Adjuk hozzá és keverjük el a tejet és a sört (vagy szódavizet).
3. Egyesével üssük bele a tojásokat a masszába, egy habverővel kavargatva közben. Addig verjük, amíg sima lesz a tészta. A hűtőben hagyjuk egy órán át állni a palacsintaalapot.
4. Készítsük elő a grillt közvetlen hőn való sütéshez – 200 °C. Helyezzük a planchát a grillre, és hagyjuk felmelegedni.
5. Vajon süssük ki a palacsintákat, és ha szükséges, természetesen mindig tehetünk még egy kis vajat a planchára. Ha a palacsinta elkészült, hajtogassuk háromszögbe, és takarjuk le.
6. Készítsük el a szószunkat. Enyhén karamellizáljuk a cukrot a planchán, majd adjuk hozzá a vajat és a vaníliarudat. Ezután tegyük hozzá a kávét, barnacukrot, és főzzük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hagyjuk, hogy a karamellszósz besűrűsödjön.
7. Tegyük a palacsintákat (ha egyenletesen dolgoztunk nyolcnak kellene lennie) a karamellszószba és enyhén hevítsük fel, egyszer átforgatva mindegyiket. Amikor a palacsinták már forrósodni kezdenek, dobjunk rá pár szem áfonyát és szedret, majd hevítsük fel még egy picit, hogy az ízek jól összeérhessenek.
8. Díszítsük fel a palacsintákat még egy kis bogyós gyümölccsel mielőtt levennénk a plancháról. Tálalás előtt szórjuk meg egy kis aprított mogyoróval, illetve tehetünk rá egy kanál vaníliafagylaltot is.