Egy kiadós Chili con carne (Chilis bab)

A chili con carne, vagy ahogy mi ismerjük chilis bab, talán az egyik legkedvencebb mexikói egytálétel világszerte. A könnyen elkészíthető és rendkívül laktató étel neve eredetileg azt jelenti, csili hússal, hiszen a bab érdekes módon csak később került a hozzávalók listájába. Az étel a mai Mexikó északi részéről és Dél-Texasból származik. A legtöbb texasi étellel szemben, nem sertéshússal, hanem marhahússal készítették, ehhez tették hozzá aztán a közelben dolgozó mexikói munkások a csilit.
Az első receptek a 19. század közepéről származnak, ezekben a szárított marhahúshoz borsót és csilipaprikát adtak, majd sóval ízesítették. A ma ismert chili corne ehhez képest több változáson is átesett, leginkább egy fűszeres pörköltként írható le csilipaprikával, (marha)hússal, valamint paradicsommal és babbal, de szinte végtelen variációval találkozhatunk attól függően, éppen hol kóstoljuk.
Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 1 óra 30 perc
Amire szükség lesz: Dutch Oven 2 az 1-ben vagy CRAFTED Wok és pároló
Mivel itt sok szafttal dolgozunk, érdemes köténnyel felszerelkezve nekiállni az elkészítésnek.
Hozzávalók
200 g száraz fehérbab (Cannellini)
1 kg marhanyak vagy tarja
2 db piros chili paprika
2 db zöld chili paprika
6 fej mogyoróhagyma
6 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
Olaj
Fél üveg vörös bor
3 babérlevél
2 ek fűszerpaprika
1 ek őrölt római kömény
2 db paradicsom konzerv (kockázott)
500 ml víz
Só és bors
Cukor (ízlés szerint)
Tejföl a tálaláshoz
Az elkészítés módja:
-
Áztassuk be a babot éjszakára.
-
Öntsük le a vizet, és öblítsük át tiszta vízzel a babot.
-
A húst vágjuk fel nagyobb darabokra.
-
Mossuk meg a chili paprikákat, valamint hámozzuk meg a fokhagymát, mogyoróhagymát, illetve sárgarépát. Vágjuk fel a zöldségeket nagyobb kockákra.
Tipp: A zöldségek könnyű előkészítéséhez ajánljuk a Weber Deluxe Zöldségkést, valamint a Weber Deluxe Hámozókést.
-
Készítsük elő a grillt közvetett hővel való főzésre (kb. 200 °C).
-
Tegyük a Dutch Ovent vagy a CRAFTED wokot a rácsra, és hagyjuk 10 percig felmelegedni.
-
Öntsünk egy kis olajat a főzőedényünkbe, és enyhén pirítsuk meg a zöldségeket. Vegyük le a hőről, és tegyünk még egy kis olajat a Dutch Ovenbe vagy a wokba.
-
Rakjuk az edénybe a húst, majd szépen pirítsuk le minden oldalán.
-
Öntsük fel a húst a vörös borral, és fedő alatt hagyjuk főni 15 percig.
-
Tegyük hozzá a babérlevelet, a fűszereket, a babot és a paradicsomkonzervet, majd az egészet öntsük fel vízzel.
-
Fedő alatt főzzük legalább egy órán át, de minél tovább hagyjuk rotyogni, annál jobban összeállnak az ízek.
-
Kóstoljuk meg a chilis babot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és cukrozzuk.
-
Bőséges adag tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat és jó főzést kívánunk!