Bécsi szelet

Az általánosan elfogadott álláspont szerint a Bécsi szelet (Wiener Schnitzel) azért emelkedik ki az átlagos rántott húsok közül, mert borjúkarajból készül és vajban sül! De honnan a név? A történet szerint Joseph Wenzel Radetzky tábornok 1857-ben Lombardiából vitte magával Bécsbe a Cotoletta alla milanese receptjét, amely eredetileg csontos borjúkarajból készült.
A tábornok Ferenc Józsefnek írt jelentésében említette ezt az ízletes, tojásban megforgatott, panírozott és vajban sütött borjúszeletet, vagyis a costolettát. Állítólag hazatérve személyesen adta át a receptet a császárnak, aki annyira nagyra értékelte az ételt, hogy gyorsan népszerűvé vált Bécsben! De persze ez nem jelenti azt, hogy a "rántott hús" olasz vagy osztrák "találmány" lenne: pontos eredete ismeretlen, és sok ország hagyományos konyhájában megtalálhatók "hasonmásai", Európától Ázsiáig.
Receptünkből megtudhatja, hogyan készítheti el kerti grillen, amelyhez mi most is termékesen ajánljuk a Weber grillt! És ehhez a recepthez a Weber kerámia grill lapot, vagy egy öntöttvas serpenyőt!
Bécsi szelet
Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc
Mire lesz szükségünk: Kerámia grill lap vagy öntöttvas serpenyő
Hozzávalók:
- 600 g borjúkaraj
- 4 szelet pirítós
- 80 g panko morzsa
- 50 g búzaliszt
- 2 tojás
- 2 ek. repceolaj
- 80 g vaj
- Tisztított vaj (ghí)
- Só és bors
- 2 citrom
ELKÉSZÍTÉS
1. Vágjuk fel a húst 8 egyforma szeletre, és enyhén klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg.
2. Vágjuk le a pirítós héját, és reszeljük le apróra. Keverjük össze a panko morzsával.
3. Verjük fel a tojást az olajjal, és szitáljuk a lisztet egy tálba.
4. A húst először a lisztben, majd a tojásban, végül a prézliben panírozzuk. Az utóbbiba enyhén nyomkodjuk bele a húst.
5. A citromokat mossuk le forró vízzel, és vágjuk negyedekbe.
6. Készítsük elő a grillt közvetlen hővel való sütésre (200 °C).
7. Tegyük a tisztított vajat a serpenyőbe vagy a grill lapra, és hagyjuk elolvadni. Helyezzük a hússzeleteket a forró tisztított vajba, és süssük 5 percig, amíg szép aranybarna színük nem lesz.
8. A vajat vágjuk 8 szeletre, és kenjük el a húsokon.
9. Helyezzük a citrom negyedeket a grillre, és pirítsuk meg őket a vágott oldalukkal lefelé.
10. Fordítsuk meg a bécsi szeleteket, és további 4 percig süssük, amíg ez az oldal is aranybarna és ropogós nem lesz.
11. A pirított citrommal együtt tálaljuk.