Menü

Bécsi szelet

Bécsi szelet

Az általánosan elfogadott álláspont szerint a Bécsi szelet (Wiener Schnitzel) azért emelkedik ki az átlagos rántott húsok közül, mert borjúkarajból készül és vajban sül! De honnan a név? A történet szerint Joseph Wenzel Radetzky tábornok 1857-ben Lombardiából vitte magával Bécsbe a Cotoletta alla milanese receptjét, amely eredetileg csontos borjúkarajból készült.

 

A tábornok Ferenc Józsefnek írt jelentésében említette ezt az ízletes, tojásban megforgatott, panírozott és vajban sütött borjúszeletet, vagyis a costolettát. Állítólag hazatérve személyesen adta át a receptet a császárnak, aki annyira nagyra értékelte az ételt, hogy gyorsan népszerűvé vált Bécsben! De persze ez nem jelenti azt, hogy a "rántott hús" olasz vagy osztrák "találmány" lenne: pontos eredete ismeretlen, és sok ország hagyományos konyhájában megtalálhatók "hasonmásai", Európától Ázsiáig. 

Receptünkből megtudhatja, hogyan készítheti el kerti grillen, amelyhez mi most is termékesen ajánljuk a Weber grillt! És ehhez a recepthez a Weber kerámia grill lapot, vagy egy öntöttvas serpenyőt! 

Bécsi szelet

Mennyiség: 4 adag

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc

Mire lesz szükségünk: Kerámia grill lap vagy öntöttvas serpenyő

Hozzávalók:

  • 600 g borjúkaraj
  • 4 szelet pirítós
  • 80 g panko morzsa
  • 50 g búzaliszt
  • 2 tojás
  • 2 ek. repceolaj
  • 80 g vaj
  • Tisztított vaj (ghí)
  • Só és bors
  • 2 citrom

ELKÉSZÍTÉS

1. Vágjuk fel a húst 8 egyforma szeletre, és enyhén klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg.

2. Vágjuk le a pirítós héját, és reszeljük le apróra. Keverjük össze a panko morzsával.

3. Verjük fel a tojást az olajjal, és szitáljuk a lisztet egy tálba.

4. A húst először a lisztben, majd a tojásban, végül a prézliben panírozzuk. Az utóbbiba enyhén nyomkodjuk bele a húst.

5. A citromokat mossuk le forró vízzel, és vágjuk negyedekbe.

6. Készítsük elő a grillt közvetlen hővel való sütésre (200 °C).

7. Tegyük a tisztított vajat a serpenyőbe vagy a grill lapra, és hagyjuk elolvadni. Helyezzük a hússzeleteket a forró tisztított vajba, és süssük 5 percig, amíg szép aranybarna színük nem lesz.

8. A vajat vágjuk 8 szeletre, és kenjük el a húsokon.

9. Helyezzük a citrom negyedeket a grillre, és pirítsuk meg őket a vágott oldalukkal lefelé.

10. Fordítsuk meg a bécsi szeleteket, és további 4 percig süssük, amíg ez az oldal is aranybarna és ropogós nem lesz.

11. A pirított citrommal együtt tálaljuk.